ponedeljek, 23. november 2009

Čakajoč na srečen konec…

…ali, na koncu bo vse v redu, če ni v redu, še ni konec.

Zofi je še vedno živa. Super ne, samo da nas ne boli, ker misel na smrt take krasne kužike res para srce, pa da se nam ni treba več ukvarjati s to mislijo. Nam bom kar takoj pokvarila dan, zgodba nima srečnega konca. Sploh še nima konca. To, da Zofi še živi ni in ne bi smela biti stvar osebne izbire, morala bi biti stvar vsake izbire. T61 bi moral biti za živali izhod iz hude bolečine in stiske, končanje muk in dostojanstven konec življenja takrat, ko smrt predstavlja bistveno prednost pred življenjem, na fizični ravni. Ko smrt predstavlja bistveno prednost pred življenjem za žival seveda, ne za človeka odgovornega za to žival. In za Zofi smo po malem odgovorni vsi, pa naj vam je to všeč ali ne, vsaj vsi tisti, ki pravimo, da nam mar, da nam ni vseeno. Vsi tisti, ki smo veseli in hvaležni, da to malo zlato zavetišče obstaja, da je lastnica ena Polona, ki ve kaj je evtanazija in se z njo NE strinja, dokler nima od nje korist samo žival in nihče drug. Edino zavetišče, ki deluje po “non kill” pravilih, pri nas. Edino zavetišče, ki se vsakič posebej, brez razmišljanja, ne zmeni za 30 dnevni zakonski rok, ki skrbi za to, da je tam nekdo 24/7 na uslugo živalim in porabi vsak cent donacij za to, da lahko mačka, ki je tam že več kot eno leto, zadovoljna in debela še vedno išče svoj dom. Ker dom lahko najde samo živa jasno. Resno, zavetišče, ki statistično razmerje umrljivosti pri pasji kugi, obrne na glavo, ker nekdo cel teden bedi ob bolnih živalih in reagira na vsak njihov stok in za to preživijo…

Zakaj jih je toliko? Ker od tam pač nobena žival ne gre na slabše, le na enako ali bolje. Si predstavljate, da bi Zofko oddali kar prvemu, ki je klical in je hotel NESTERILIZIRANO ker je RODOVNIŠKA. Se vam svita, kam pes taco moli?



Ne me razumeti narobe, seveda sem zelo vesela, da Zofi še vedno maha s tistim svojim metlastim repom, a se zavedam, da se zadeva tu ni končala. Vseeno ne bo mogla večno ostati tam gor. Počutim se nemočno, ker nisem tista, ki jo Zofi rabi, kajti če bi jo lahko prehranila in imela ograjen vrt, bi namreč tegale ne pisala.




Ponedeljek je in tako zvani veseli december se bliža. Morda bi lahko danes začela proslavljati in nazdravljati. Ker vsak dan dve uri preživim na cesti, bi fino pijana lahko še koga povozila mimogrede, to je zdaj precej moderno početje. Zelo malo verjetno je sicer, da bi s tem odstranila koga, ki je npr. mučitej živali. Zelo malo verjetno je tudi, da imam čas za proslavljanje in prav nič verjetno ni, da bi se takšna še usedla za volan. Vsi ki umrejo v zadnjem času, so namreč neverjetno dobri ljudje. Torej je statistično gledano veliko več verjetnosti, da bo nekdo, pijan, snel s ceste mene, ker se uvrščam med “dobre ljudi”.  Očitno pa je večini precej vseeno na kateri strani statistike živiš.


In veste kaj je najhuje, ker bo ob takšnem zapisu spet hudo samo tistim, ki jim že tako ni vseeno. Res prekleta jajca, vam rečem.

Drugače pa Zofi na dieti poje 1kg ajdove kaše in 400g ribe, divjačine, konja ali kozlička ter porabi 3l ustekleničene vode na dan, če bi kdo slučajno želel Zofki za kak dan kupiti hrano. Ravno tako še vedno išče posvojitelja, hej, lahko tudi resnega sponzorja vsaj. Saj v bistvu jo je treba hraniti samo še do leta 2012, potem bo pa menda vendar konec sveta.

Srečen konec bi to bil, pravzaprav.

 

 

PS: Obljubljam, da naslednji vnos piše Vixi, ki bo vesela in razigrana, se bo hvalila z novimi izdelki, povedala kaj kupujte letos za darila, da bo šlo zraven še za dober namen in bo trdila, da ne verjame v napovedi o koncu sveta.

20 Comments:

gordy said...

Vixi... Le en objem ti lahko pošljem... žal več kot to trenutno ne zmorem... imam pa par pollitrskih plastenk pripravljenih, da jih ob prvi priliki nekako spravim do Zofi (bom še kaj našla, brez skrbi)... Ker menda, MENDA, se bo tudi meni začela ura obračati v pravo smer...

matilda said...

Prebiram in seveda...nimam kaj dodati. Upam, da se bo izteklo prav. Z mahajočim repom. Mora!!!!

Saša said...

Upam, da se bo za psičko čim bolje izteklo in bo našla topel ljubeč dom. Res ne vem, kako lahko kdo kar zavrže psa...

VIXI said...

Gordy ti privoščim uro ki se vrti v tisto smer, ki jo ti želiš. Pazi najprej nase, boš potem lažje skrbela še za druge :*

Tudi jaz upam, da se izteče prav. Ne, Matilda prav imaš, mora se! Zavoljo kosmatih mahajočih repov.

Sem vesela, da preberete in komentirate tudi take objave, ki so verjamem, marsikomu samo v napoto. Hvala vsem, ki vam ni vseeno :)

Ana said...

Vixi, niso v napoto, je pa res, da se po prebranem ne počutimo niti malo bolj sončkasto kot prej. Ma jaz bi jih vzela vse, njo in še kak trop mačkonov, moji sostanovalci se pa ne strinjajo in prenesejo le enega kraljevega mačjega razvajenca.

Avena said...

Take objave ne bi smele biti nikomur odveč. Upam, da se bo za Zofi izteklo tako, kot se mora. Vsekakor bom prispevku za "mojega" Punčija dodala še kaj za veliko črno punco.

matilda said...

Klinc pa sončkasto !!!(pardon, izbruhu). Sončkasto se lahko počutimo vsak dan, ker vstanemo na obe nogi, pa imamo dve roki, da si kofe skuhamo, pa gremo v službo , pa v kino, pa si lahko privoščimo počitnice na 10 obrokov. Ok, je petek, pa dežuje, pa kuža je tam in nihče je neče...

VIXI said...

:) in danes je sobota, dežuje in Zofi je še vedno tam.

4kg ajdove kaše - cca. 12€
2 kg purana - cca. 12€
Razbremeniti zavetišče hrane za Zofi za vsaj 4 dni - nujno
Zagledati Zofino veliko, kosmato glavo in njen mahajoči rep - absolutno neprecenljivo

;)

Avena, to da Punčija ni več, menda veš... :(

renata said...

vixi, moj prispevek bo za 2 dni, upam. upam, da se še kdo pridruži. meni ni niti najmanj odveč brati. samo žalostna sem. objem zate.

polonap said...

grrrrr....VIXI....

ok.
Po svojih najboljših močeh.

Avena said...

Vem Vixi, vem... Pa kar iz navade pišem, da je zanj, pa tudi namena pri nakazilu ne spremenim. Z njim sem začela sodelovanje.
Navsezadnje je vseeno, za koga je, rabijo itak vsi. Res, stvar navade, misli, brez veze v glavnem.

VIXI said...

Saj samo to bi želeli, to bi bil v bistvu ključ vsega (ne samo pri živalski problematiki) - VSAK po svojih močeh in po svoji vesti. Samo še vest bi morali začeti vgrajevati serijsko :/

Avena ni brezveze, meni se zdi lepo, da je Punči še vedno ves čas s tabo. Jaz imam svoj način, kako se vsak dan spomnim na svojega Timija in ravnotako ne bom zbrisala dedkove številke iz imenika na telefonu :)

Anonymous said...

"Edino zavetišče, ki deluje po “non kill” pravilih, pri nas."

no no no! Vse lepo in prav, pretiravat pa vseeno ni treba!

VIXI said...

Srčno upam, da pretiravam, da se motim in, da sem napisala narobe. Samo še nekdo mi pove katero drugo zavetišče še vzdržuje vsako sprejeto žival, ki nima pogoja za evtanazijo tako dolgo da ne najde doma, pa čeprav je to eno leto ali več, pa bom dopolnila spisek.

Seveda ne šteje, če zavetišče proti pravilom oddaja nesterilizirane samice, še ne čipirane in necepljene mladiče ali se odloči, da je zlomljen ud pri živali vzrok za evtanazijo.

Daj buda, da se motim.

Anonymous said...

Daj Buda da ti dol padejo plašnice!

Kot kaže tvoja gotovost vase si dobro seznanjena s situacijo v zavetišđčih (v SLO, predvidevam). Pa znaš vsaj našteti ostala? Če si tako prepričana v svoj prav, pa daj tako, za dobit občutek o čem govorimo, naštej še vsa ostala. Za vsaj približno realno sliko bi koristil podatek o tem kdaj v vsakem izmed naštetih izvršujejo "kill" pravila.
Tako, da nepoučeni bralec lahko razume o čem se tukaj piše in kdo je kdo.

VIXI said...

S provoricarnjem nismo še nikamor nikoli prišli. Takih, ki veliko govorijo okrog ovinkov, je povsod dosti.
Predvidevam, da bi nekdo, ki je siguren vase, z lahkoto izpostavil dotičnega.

Anonymous said...

Dotičnega koga?
Če veš, da s provoricarnjem nismo še nikamor nikoli prišli, potem nehaj provocirat, trosit laži in delat krivico vsem, ki se trudijo preko svojih zmožnosti, pa je!

matilda said...

Aaah, zdaj vidim kaj se je dogajalo! No, če kaj vem (in ne vem prav dosti) v Obalnem zavetišču tudi skrbijo za pse po enem letu oz. do oddaje. Tudi za bolne in poškodovane .

In Buda (whoever) skrajno nesmislena in smešna je taka napadalna komunikacija. Če veš več, povej, popravi,....

VIXI said...

E viš Matildič, to sem si želela, naj me vendar kdo popravi konkretno. Meni je včeraj na uho prišlo, da je Obalno (Koprsko?)zavetišče tudi izjema v tej smeri, menda so sicer razmere katastrofalne a evtanazij ne izvajajo, če to ni nujno. A o tem res premalo vem, nikjer nisem zasledila toliko izpostavljeno, da bi to upala trditi. Niti ne vem kje bi to preverila, razen tam, na mestu.
Me pa info veseli, če drži in upam, da bodo uredili še ostale zadeve.

Predvsem me veseli, da se nekaj vseeno premika. Počasi, a se premika.

Anonymous said...

Uh! Bolje pozno kot nikoli! Recimo da sodim med tiste, ki nekaj malega vejo, pa se jim ne da več. Razlagati tistim, ki razumejo, ni treba, tistim, ki pa nočejo, pa nima smisla, ker ne bodo razumeli niti po tem. Pa naj bo tole izjema, ki potrjuje gornje pravilo.
V Sloveniji imamo dve zavetišči, ki sta v lasti občin in upravljanju društev proti mučenju/za zaščito živali in v obeh zagotovo ne skrbijo za svoj žep pač pa za dobrobit živali, kamor jasno sodi tudi dolgotrajno iskanje posvojiteljev. (Nenazadnje je imelo mariborsko društvo ravno zato dolga leta težave.) Potem imamo zavetišče, ki sodi pod okrilje živalskega vrta, ki tudi ne izvaja evtanazij kar tako na horuk in vse povprek, ko pa jih (po letu, dveh - ne vem kdaj, jih napovejo v naprej. Še vedno pišem o evtanazijah po 30 dnevih.) In potem imamo še nekaj zavetišč, ki so gospodarske družbe in od katerih je res Zavetišče Horjul edina izjema, ki se ne obnaša tržno pač pa skrbi za dobrobit živali. To pa ne pomeni, da je edino pri nas sploh. Torej Vixi, motiš se, in ker sama praviš, da ne veš dovolj, bi lahko malo bolj previdno uporabljala besede kot so "edino non kill zavetišče pri nas".
Tudi ni res, da so razmere v obalnem zavetišču katastrofalne (pojma nimam od kod ti take informacije, predvidevam pa da od podpornikov ali prostovoljcev obalnega zavetišča pač ne!) in ko take domneve zapišeš v javni medij po nepotrebnem delaš krivico upravljalcem, prostovoljcem in še komu. Nenazadnje tudi občinam, ki zagotovo sodijo med prijaznejše do živali v deželici pod Alpami. Mislim, da je bilo minulo poletje, ko sta v nov dom odšla pes in psička, ki sta v obalnem zavetišču peživela 8 let! 8 let!!! Kar nekaj jih je v zavetišču že 3, 4 leta in povprečna dolžina bivanja trenutnih varovancev je zagotovo krepko čez dve leti. In to velja tudi bull pse, ki so "tržno" precej zanimivi. (Čudno... res) Vse bolne živali so deležne oskrbe najboljših veterinarjev, pa ne govorim o koprskih, da ne bo pomote! Vse te stroške plačuje društvo samo. Zavetišče ni od včeraj ampak deluje že vrsto let, se razvija in izboljšuje. Prostori so pač kar so, Mariborsko zavetišče, ki je novo, jasno zgleda povsem drugače. Morda bo prenovo v podobno smer kdaj doživelo obalno, so pa psi tam vedno siti, zdravljeni, ko je to potrebno, boksi so redno čiščeni, psi so veliko zunaj in imajo na voljo velik izpust. Daleč od katastrofalnih razmer torej in daleč od tvoje trditve o edinem non kill zavetišču. Če je torej govora o provokaciji, je bila storjena s tvoje strani. Ne glede na gorečo pripadnost izbranemu zavetišču bi bilo fair ohraniti kanček objektivnosti!
Pa lep pozdrav!