četrtek, 5. februar 2009

Več o spletnem Art marketu - Etsy



Se mi zdi dobra ideja in obljubim, da bom napisala več in potem enostavno ugotovim, da ne vem kaj bi napisala. Mogoče se mi pa tudi malo ne da.



Etsy torej. Etsy je prijeten Art market na spletu, ki je namenjen worldwide uporabi. Na Etsiju lahko prodaja vsakdo, če je pripravljen sprejeti nekaj pogojev. Pogojev uporabe Etsija vam ne bom prevajala, če je angleščina vaša šibka točka, vam Etsy odsvetujem oz. priporočam nekoga, ki bo vaša angleščina ves čas uporabe. Ne potrebujete diplome iz anglistike, treba pa je prebrati in razumeti pogoje, se zmeniti kakšno malenkost s prodajalci, če kupujete in napisat kar nekaj stvari v svoji trgovinici, če prodajate. Priporočljivo je vsake toliko malo pokomunicirati na forumu, predvsem pa forum malce spremljati in brati, tam se namreč obrne največ koristnih informacij. V obeh primerih je potrebna registracija.


Osnovne zadeve so zelo preproste. Odpiranje trgovinice je zelo jasno in vodeno, za vsak objavljen predmet vam vzamejo 0,20$ kar velja do prodaje predmeta oz. za štiri mesece. Od prodanega predmeta si vzamejo 3% cene. Za plačevanje provizije morate vpisati veljavno kartico, trenutno plačevanje provizije s sistemom PayPal ni mogoče. Plačila lahko prejemate na PayPal, vendar ga morate nadgraditi, da lahko denar tudi sprejemate in zaenkrat denarja še ne morete prenesti na svoj račun v Sloveniji. Jaz denar s PayPala porabim za nakupovanje materijala in ljubkosti, največkrat ravno na Etsiju. Tudi PayPal vzame za vsako transakcijo nekaj malega. Možno je prejemanje nakazil, a se vsi, tako prodajalci kot kupci, tega nekoliko branijo.


Na Etsijevih stojnicah lahko prodajate (in kupujete) - ročno in doma narejene izdelke oz. ročno dodelane izdelke, ročno oz. doma narejen materijal za ustvarjanje, fabriciran oz. kupljen materijal za ustvarjanje (preprodaja ali odprodaja lastnih zalog) ter "vintage" predmete, po Etsy pravilu vse izdelke starejše od 20 let - flea market pravzaprav.


Vsekakor bodo prav prišle informacije, ki sem se jih nalezla v svojih dveh mesecih.
Uporabniško ime, ki ga boste izbrali ob prijavi, bo kasneje tudi ime vaše trgovine. Uporabniškega imena se ne da več spreminjati.

Podoba trgovine je pomembna. Banner in avatar naj bosta privlačna in naj po možnosti že od daleč kričita kaj izdelujete. Mnogo kupcev bere forume in klikajo na všečne avatarje. Etsy ponuja prednarejene bannerje. Jaz svetujem lastno izdelavo ali nabavo pri enem od mnogih izdelovalcev kar na Etsiju.



Teksti
naj bodo prijazni, ne predolgi, ne presuhoparni, morda duhoviti. Nikakor naj ne vsebujejo miljarde zvezdic, velikih črk, klicajev in podobnega. Držite se netiquetta. To velja za opis v profila za dobrodošlico v trgovino, prav tako za opis predmetov in lastna trgovinska pravila. Pri opisih ne pozabite posebnosti, materijalov in predvsem mer izdelka. Ker je to skupnost tako samostojnih umetnikov kot "part time" ustvarjalcev in nikakor ne velikih fabrik, se pričakuje oseben pristop in stvari narejene z ljubeznijo. Tipkajte v Wordu s spellcheckerjem in potem lepite na Etsy.



Fotografija
se na trenutke zdi ključnega pomena. Fotografije naj bodo ostre, jasne, porabite opcijo petih fotografij za en izdelek in ga slikajte z vseh strani. Na prvo mesto postavite "umetniško" fotografijo izdelka na ostalih zajemite čim več detajlov. Ljudje, ki se jim da ukvarjati s tako imenovanimi zakladnicami - Treasury in Treasury West - svoje favorite izbirajo tudi po všečnosti fotografije. Oziroma, še tako kul zadeva ne bo prišla v Treasury, če je fotografija zanič. Pojavljanje v zakladnicah in tudi na forumih pripomore k opaznosti, večjemu obisku, novih možnostih za Treasury in ob dobrih fotkah zelo pripomore, da se vam enkrat nasmehne sreča in vas admin postavi v handpicked items na prvo stran. Podpisa ne dajajte na prvo fotografijo, razen če prodajate printable materijale.


Lastna trgovinska pravila
so zelo pomembna - Shop policies. Veliko kupcev pravi, da v trgovinah brez svoje "politike" sploh ne kupujejo. Splošna pravila veljajo za vse, v svojih pravilih pa razložite kako boste zadevo poslali in kdaj, kam pošiljate, kam ne in zakaj ne, kaj boste storili če paketa k vašemu kupcu ne bo in kaj če mu ne bo všeč, kako zelo veseli ste, da so si kupci vzeli čas in prebrali vaša jajca o suhoparnih stvareh in da živite s krokodilom, v primeru, da bi bil kdo alergičen na krokodiljo kožo... Vse to.

Pakirajte skrbno, razen svoje vizitkice in kratke zahvale ne prilagajte v pakete nič. Posebna alergija velja na stiroporni čips, kot polnilo za pakete - uporabite raje mehurčkasto folijo. Marsikdo priloži majhno prijazno darilce - magnetek, obesek za ključe domače izdelave seveda ali kot promocijo drugi trgovini. Ne prilagajte kitajskih obeskov za ključe. Recikliranje pakirnih materijalov je na splošno lepo sprejeto, lahko pa to še napišete zraven zahvale, če ste porabili staro mehurčkasto kuverto ali prelepili škatlo.


Kam vse boste pošiljali je vaša izbira. International je seveda zelo zaželjeno. Kako se mi bodo tresle hlače ali bo paket prišel na drug konec sveta in v kakšnem stanju, je moj problem, ne problem kupca.

Ceno postavite po svoji vesti, upoštevajte pa zraven (khm) davek, provizijo za objavo in provizijo za prodan izdelek na Etsiju in provizijo za prejeti denar na PayPalu.

Če vam kdo piše, mu čimprej prijazno odgovorite.

Osebi ki je pri vas ravnokar opravila nakup, pošljite prijazen convo* se zahvalite za plačilo in povejte, da boste jutri nesli paket na pošto. (*convo= conversation - zasebno Etsy sporočilo). Potem tudi v resnici odnesite paket na pošto in upajte, da bo dostavljen. Pri nakupu označite "item shipped". Oseben odziv je zelo cenjen.

Napišite feedback po končanih poslih.

Svojo Etsy trgovino obesite v podpise kjer je to dovoljeno in jo predstavite svetu. Več obiska pomeni več potencijalnih kupcev. Prodaja bo odvisna od tega koliko se boste potrudili s promocijo in seveda od izdelka. V promocijo ene vrste spada tudi zbiranje srčkov (favorites). Srčkov ni težko nabirati, ljudje delajo fenomenalne stvari.

Preden prodate svojo prvo stvar lahko traja mesece. Ne pustite še svoje redne službe. Uživajte v klepetu z ostalimi ustvarjalci, uživajte ob krasnih izdelkih, črpajte navdih in ustvarjajte nove unikatnosti. Vsak izdelek ima svojega kupca.
Ker sem že čisto utrujena, ker blogger sucks, ker se mi zdi, da sem napisala že celo seminarsko, ki pa bi težko dosegla pozitivno oceno, lahko moj monolog nadaljujemo z debato v komentarjih.
Nikjer nisem napisala, da se jaz vsega zgoraj napisanega držim...

8 Comments:

k a t j a said...

super, da si napisala tole. jaz zaenkrat samo gledam, tudi kupila še nisem nič. kmalu, kmalu:)

K said...

Hvala za tole, jaz moram še raziskati, ali lahko mini d.o.o. tudi tam prodaja in kako gre to pri naši davkariji skozi.
A poste pišeš direkt na bloggerji? Jaix! Windows Live Writer (Beta) ok dela.

coprnca said...

hvala hvala za tole...
je precej lažje brat nasvet od nekoga kot uradna navodila na sami strani...
zdaj vem, kako lahko začnem biznis z mojim nakitom... sam ne še takoj :)
drugače sm pa ugotovila, da sve v globalnem smislu skoraj sosede :)
kje se da pa v sloveniji dobit tvoje mačke? (moja mami je tud čist fen, jst pa tud)... bom rabla hmal kšno darilo :D

polonap said...

vixi, super si tole spisala.

po mojem se davkarije ni treba blazno bati, ker verjetno mojega bodočega povečanja prihodka za 0,34 Eura mesečno ne bo opazil nihče.

a)v kakšne "podpise" lahko obesiš svojo Etsy? ?
b)kako deluje to s srčki - oziroma kaj so srčki?
c)tvoje stvari so strašno ljubke in glede na to, da prodajalk iz Slovenije ne najdem gor nikoli več kot cca 10, si predstavljam, da prodajaš, ne vem po 15 stvari na mesec?
d) ZELO POMEMBNO VPRAŠANJE: a to pomeni, da ti narediš npr.20 srčkov in jih daš gor pod ENO slikco (in čakaš da se proda vseh 20) ali narediš en roza siv srček in ga prodajaš in ko boš naredila še enega roza belega, boš dala novo slikico....?

hvala.
am already thinking of buying myself a jaguar cabrio. Te peljem na začetno vožnjo. to bo biznis!

VIXI said...

Kolibri, jaz sem zaenkrat kupovala samo materijal, imam pa posrčkanih kar nekaj luštnih zadev, pa mi je vedno škoda denarja. Škrta sem kot sam hudič do sebe :S

K po moje d.o.o. mirno prodaja, saj jih je kar nekaj, ki so v bistvu podjetniki. Ne vem edino kako je zdaj s plačili s PayPalom, ker ga jemlje vedno več slovenskih spletnih trgovin. Se bom še okrog tega pozanimala }:-) Davčni je vseeno kje prodajaš, če daš kralju kar je kraljevega...
WLW? Tole si moram priskrbet, blogger res smrdi pri urejanju.

Coprnca, kar pogumno :) V Sloveniji... saj Etsy je za Slovence v Sloveniji. Drugače pa, pišeš mi na mail ;)

Polonap, mojega povečanja z 0€ na mesec ne bo opazil nihče :D Nič še nisem prodala in glede na to, da je ogromno trgovinic z 0 prodajami, pa so tam dlje kot jaz in mi tole ni vir dohodka, se ne bom preveč vznemirila, spremljala dogajanje, se mogoče kaj naučila in kupovala LOL

a) V podpise na forumih, če tako vrsto oglaševanja dovolijo, podpise v mailih, ki jih pošiljaš s svojega maila, na online fotoalbumih, Facebook...
b) Srčki so Etsijev favourites - I heart... V favorites spravljaš svoje najljubše trgovine in izdelke in drugi spravljajo tebe. Marsikdo pogleda npr. moje priljubljene in odklika po njih, če se mu zdi avatar zanimiv. Tako prideš do novih obiskovalcev/potencialnih kupcev. Najtežje je privabit ljudi, saj je na Etsiju poplava izdelkov in si takorekoč neviden. Na desni bolj spodaj je "see who hearts this shop", tam so vsi, ki so me dodali med priljubljene. Ta opcija je lahko javna in vsak lahko pogleda komu si všeč. Eni te srčkajo ker si jim všeč in to tako povedo, eni si delajo zaznamke za kasnejše nakupe ali zakladnice.
c) sem odgovorila že kar na začetku :) Nič ŠE na mesec.
d) Objaviš en predmet in lahko pri objavljanju označiš, da jih imaš 20 na zalogi. Etsy vzame provizijo po kosu, torej 20 krat 0,20$

Woohoo biznis! ;) Rabim ruto in Jackie O očala. Si bom na Etsiju kupila, ročno izdelano ruto in vintage špegle 8)

Maja said...

Vixi hvala, da si si vzela čas in vse tole spisala. Zeloooo uporabno :)))

matilda said...

Na Etsyu bi ti za ta prispevek lahko kaj izplačali! Hvala.

Anja said...

Uf, hvala za tole.
Če ti ni odveč, ap mi prosim povej še tole. Ali je potrebno imeti pri nas registrirano kakšno popoldnasko dejavnost ali kaj takega? Kaj je z davki pri nas in temi uradnimi zadevami?

Sicer pa sem navdušena nad tvojim blogom. Ni mi jasno kako da ga nisem prej našla??!!??