torek, 24. februar 2009

Muca copatarica

Ne. Samo copatarica, Vesna Copatarica. Tako ljubki so se mi zdeli, tako večen model, very Mary Jane.

Sredi noči sem morala iz zelo šumeče vrečke vlečt ven filc, zrezat krojček, odrezat filc in sešit vsaj enega. Sredi noči sem se spravila nad črn filc s črnim cvirnom. Brezveze najbrž razlagam, da sem šla spat objokana, saj sem oči utrudila do nezavesti in se v poltemi še zbodla parkrat zelo kvalitetno. Naslednji dan, na svetlobi, pa sem jih končala. In obrobila. In zdaj jim manjka samo še nekaj rožnato kičastega spredaj, ampak še ne vem kaj.

Seveda da sem ponosna. Kot prava copatarica sem ob sveči (to je pesniško pretiravanje), na roke, šivala majhne copatke. Pa sploh ne šivam v resnici, nikoli. Na roke, ste dobro prebrali? Na roke! Tudi nogic zanje še ni na zunanji strani trebuha in prav lahko se zgodi, da bodo nogice zahtevale modre povdarke na copatkih...

Sem omenila, da je postopek izdelave neverjetno preprost? Vseeno, tu so.


Kroj za tele modne mini čeveljce sem kupila pri preciouspatterns za slabe 4$. Best buy za lastno zabavo - super razloženo, postopek v slikah in kroj v več velikostih, v PDF formatu.

sreda, 11. februar 2009

I feel Fensi today. Fensišmensi.

Pri FensišmensiTM Ani sem si zaslužila Fensišmensi značko, kar mi je v čast.



Fensi navdahnjena sem naredila "moje fensi gnezdece", ki mi je bilo v veselje. Navdih je prišel pravočasno. Hvala Ana.

Ploščica je narejena za darilo bodoči mamici, ki se s svojim ljubezenskim ptičkom seli v novo kul stanovanje. Želja je bila da je darilo zanjo, da namiguje da bo stanovanje kul ter da se vidi, da kmalu prihaja nov član. Ptice s svojo simboliko so se ponudile za motiv, gnezdo sem zamenjala z mehko blaznino z jako modernim polkadot vzorcem. Obstoječemu jajcu sem dodala tri, ker od viška ne boli glava, ne bi pa mi bilo všeč, da se kasneje odločita za nove piščančke, ki pa manjkajo na družinskem portretu. Fensi je nov Kul. Opomba avtorja.

sobota, 7. februar 2009

Valentinov poklon

K hiši sem privlekla akrile. Čeprav akrili niso moj materijal in slikanje ni moja vrlina. Slikice so se kuhale v glavi in zdaj ko padajo ven, lahko rečem, da sem upala da bodo takšne kot tale valentinček. Vedno sem mislila, da bi morala slikati tako, kot slika moja manči. Tako zares. Pokrajine in tihožitja. Tako študijsko in realno. Tako mi je bilo všeč. Saj sem poskusila, pa so bili poskusi tako klavrni, da me je slikanje minilo. Nimam potrpljenja, barve, svetlobe in sence ne vidim tako dobro kot moja mama. Kako lahko je priznati, da je v nečem tvoja mati veliko, veliko boljša. S ponosom priznati. In ravno ona je rekla - zakaj pa ne naslikaš tvojih muckov, jaz mislim, da bi bili super. Zakaj že ne? Ker sem padla v das ploščice. Ker sem imela doma samo vodenke, suhe barvice, olja ki se neskončno dolgo sušijo, pastelne krede, barve za keramiko, barve za steklo, za tekstil in svilo... Niti enega samcatega lončka akrilne barve, ki: se hitro suši, je ultra prekriven, daje vtis olja če to želiš in je vodoodporen.

Prvi poskusi so mi potrgali živce. Nobenega prelivanja! Kot bi barvala z barvami za cestne oznake se mi je zdelo. Flehice brez malo prostornine. Za popizdit! V parih poskusih sem našla nek svoj način povdarkov, ki kar dobro naredijo svoje. Prepričana sem, da bo z vsako naslednjo le še bolje. Tako sem včeraj posvetila popoldan in del noči za valentinčka Samota, ki lovi zadnji vlak na posebnih valentinovih licitacijah za Horjul. Vtaknila sem ga v okvirček iz Ikee, ki se da obesiti na steno ali postaviti na polico. Če se vam zdi, da bi lahko darovali kak evro za živali in v zameno dobili še valentinovo darilo, lahko poskusite ponuditi najvišjo ceno. Vsekakor se mi zdi, da izdelkom tak namen da Posebno Dodano Vrednost. Drobno pisanje s čopičem 0 in barvo ki se noro hitro suši, mi je zvleklo par sočnih z jezika.

Tole je Samo, ki vas gleda iz srca:



Imejte v mislih, da je slika original vixi in da bo moji smrti prekleto veliko vredna. Morda naložba v dediščino, za vaše otroke.

Še bom packala z akrili, kar všeč mi je kar nastane, čeprav spada pod kul kjut kič kategorijo.

četrtek, 5. februar 2009

Več o spletnem Art marketu - Etsy



Se mi zdi dobra ideja in obljubim, da bom napisala več in potem enostavno ugotovim, da ne vem kaj bi napisala. Mogoče se mi pa tudi malo ne da.



Etsy torej. Etsy je prijeten Art market na spletu, ki je namenjen worldwide uporabi. Na Etsiju lahko prodaja vsakdo, če je pripravljen sprejeti nekaj pogojev. Pogojev uporabe Etsija vam ne bom prevajala, če je angleščina vaša šibka točka, vam Etsy odsvetujem oz. priporočam nekoga, ki bo vaša angleščina ves čas uporabe. Ne potrebujete diplome iz anglistike, treba pa je prebrati in razumeti pogoje, se zmeniti kakšno malenkost s prodajalci, če kupujete in napisat kar nekaj stvari v svoji trgovinici, če prodajate. Priporočljivo je vsake toliko malo pokomunicirati na forumu, predvsem pa forum malce spremljati in brati, tam se namreč obrne največ koristnih informacij. V obeh primerih je potrebna registracija.


Osnovne zadeve so zelo preproste. Odpiranje trgovinice je zelo jasno in vodeno, za vsak objavljen predmet vam vzamejo 0,20$ kar velja do prodaje predmeta oz. za štiri mesece. Od prodanega predmeta si vzamejo 3% cene. Za plačevanje provizije morate vpisati veljavno kartico, trenutno plačevanje provizije s sistemom PayPal ni mogoče. Plačila lahko prejemate na PayPal, vendar ga morate nadgraditi, da lahko denar tudi sprejemate in zaenkrat denarja še ne morete prenesti na svoj račun v Sloveniji. Jaz denar s PayPala porabim za nakupovanje materijala in ljubkosti, največkrat ravno na Etsiju. Tudi PayPal vzame za vsako transakcijo nekaj malega. Možno je prejemanje nakazil, a se vsi, tako prodajalci kot kupci, tega nekoliko branijo.


Na Etsijevih stojnicah lahko prodajate (in kupujete) - ročno in doma narejene izdelke oz. ročno dodelane izdelke, ročno oz. doma narejen materijal za ustvarjanje, fabriciran oz. kupljen materijal za ustvarjanje (preprodaja ali odprodaja lastnih zalog) ter "vintage" predmete, po Etsy pravilu vse izdelke starejše od 20 let - flea market pravzaprav.


Vsekakor bodo prav prišle informacije, ki sem se jih nalezla v svojih dveh mesecih.
Uporabniško ime, ki ga boste izbrali ob prijavi, bo kasneje tudi ime vaše trgovine. Uporabniškega imena se ne da več spreminjati.

Podoba trgovine je pomembna. Banner in avatar naj bosta privlačna in naj po možnosti že od daleč kričita kaj izdelujete. Mnogo kupcev bere forume in klikajo na všečne avatarje. Etsy ponuja prednarejene bannerje. Jaz svetujem lastno izdelavo ali nabavo pri enem od mnogih izdelovalcev kar na Etsiju.



Teksti
naj bodo prijazni, ne predolgi, ne presuhoparni, morda duhoviti. Nikakor naj ne vsebujejo miljarde zvezdic, velikih črk, klicajev in podobnega. Držite se netiquetta. To velja za opis v profila za dobrodošlico v trgovino, prav tako za opis predmetov in lastna trgovinska pravila. Pri opisih ne pozabite posebnosti, materijalov in predvsem mer izdelka. Ker je to skupnost tako samostojnih umetnikov kot "part time" ustvarjalcev in nikakor ne velikih fabrik, se pričakuje oseben pristop in stvari narejene z ljubeznijo. Tipkajte v Wordu s spellcheckerjem in potem lepite na Etsy.



Fotografija
se na trenutke zdi ključnega pomena. Fotografije naj bodo ostre, jasne, porabite opcijo petih fotografij za en izdelek in ga slikajte z vseh strani. Na prvo mesto postavite "umetniško" fotografijo izdelka na ostalih zajemite čim več detajlov. Ljudje, ki se jim da ukvarjati s tako imenovanimi zakladnicami - Treasury in Treasury West - svoje favorite izbirajo tudi po všečnosti fotografije. Oziroma, še tako kul zadeva ne bo prišla v Treasury, če je fotografija zanič. Pojavljanje v zakladnicah in tudi na forumih pripomore k opaznosti, večjemu obisku, novih možnostih za Treasury in ob dobrih fotkah zelo pripomore, da se vam enkrat nasmehne sreča in vas admin postavi v handpicked items na prvo stran. Podpisa ne dajajte na prvo fotografijo, razen če prodajate printable materijale.


Lastna trgovinska pravila
so zelo pomembna - Shop policies. Veliko kupcev pravi, da v trgovinah brez svoje "politike" sploh ne kupujejo. Splošna pravila veljajo za vse, v svojih pravilih pa razložite kako boste zadevo poslali in kdaj, kam pošiljate, kam ne in zakaj ne, kaj boste storili če paketa k vašemu kupcu ne bo in kaj če mu ne bo všeč, kako zelo veseli ste, da so si kupci vzeli čas in prebrali vaša jajca o suhoparnih stvareh in da živite s krokodilom, v primeru, da bi bil kdo alergičen na krokodiljo kožo... Vse to.

Pakirajte skrbno, razen svoje vizitkice in kratke zahvale ne prilagajte v pakete nič. Posebna alergija velja na stiroporni čips, kot polnilo za pakete - uporabite raje mehurčkasto folijo. Marsikdo priloži majhno prijazno darilce - magnetek, obesek za ključe domače izdelave seveda ali kot promocijo drugi trgovini. Ne prilagajte kitajskih obeskov za ključe. Recikliranje pakirnih materijalov je na splošno lepo sprejeto, lahko pa to še napišete zraven zahvale, če ste porabili staro mehurčkasto kuverto ali prelepili škatlo.


Kam vse boste pošiljali je vaša izbira. International je seveda zelo zaželjeno. Kako se mi bodo tresle hlače ali bo paket prišel na drug konec sveta in v kakšnem stanju, je moj problem, ne problem kupca.

Ceno postavite po svoji vesti, upoštevajte pa zraven (khm) davek, provizijo za objavo in provizijo za prodan izdelek na Etsiju in provizijo za prejeti denar na PayPalu.

Če vam kdo piše, mu čimprej prijazno odgovorite.

Osebi ki je pri vas ravnokar opravila nakup, pošljite prijazen convo* se zahvalite za plačilo in povejte, da boste jutri nesli paket na pošto. (*convo= conversation - zasebno Etsy sporočilo). Potem tudi v resnici odnesite paket na pošto in upajte, da bo dostavljen. Pri nakupu označite "item shipped". Oseben odziv je zelo cenjen.

Napišite feedback po končanih poslih.

Svojo Etsy trgovino obesite v podpise kjer je to dovoljeno in jo predstavite svetu. Več obiska pomeni več potencijalnih kupcev. Prodaja bo odvisna od tega koliko se boste potrudili s promocijo in seveda od izdelka. V promocijo ene vrste spada tudi zbiranje srčkov (favorites). Srčkov ni težko nabirati, ljudje delajo fenomenalne stvari.

Preden prodate svojo prvo stvar lahko traja mesece. Ne pustite še svoje redne službe. Uživajte v klepetu z ostalimi ustvarjalci, uživajte ob krasnih izdelkih, črpajte navdih in ustvarjajte nove unikatnosti. Vsak izdelek ima svojega kupca.
Ker sem že čisto utrujena, ker blogger sucks, ker se mi zdi, da sem napisala že celo seminarsko, ki pa bi težko dosegla pozitivno oceno, lahko moj monolog nadaljujemo z debato v komentarjih.
Nikjer nisem napisala, da se jaz vsega zgoraj napisanega držim...